Кримінологія - комплексна наука, яка вивчає закономірності злочинності, особу злочинця, причини й умови злочинності, її окремі види, напрями та заходи запобігання їй. Як суспільна наука вона теоретично узагальнює і систематизує об'єктивні знання предмета, на основі аналізу даних кримінологічних досліджень описує та прогнозує розвиток його складових явищ.
Навчальна дисципліна "Кримінологія" складається з Загальної та Особливої частин, в яких розглядаються теоретичні та прикладні питання науки. Загальна частина містить понятійний апарат кримінології (поняття злочинності, її природа, кількісно-якісні показники, причини та умови зллочинності і окремої злочинної поведінки, методики кримінологічних досліджень, теорії запобігання зллочинності). Особлива частина кримінології присвячена кримінологічній характеристиці окремих видів злочинів, особи злочинця, причинам, умовам та запобіганню окремим видам злочинних посягань за їх мотивацією, контингентом злочинців, локалізацією тощо).

Курс навчальної дисципліни складається з двох модулів загальною кількістю 150 годин, з них: 50 годин - адуиторної роботи, 100 годин - самостійної роботи.

Модуль 1 "Загальна частина" складається з 4 тем, Модуль 2 "Особлива частина" складається з 18 тем. Поточний та підсумковий контроль знань з навчальної дисципліни передбачає проведення проміжних та фінального видів тестувань.

У результаті вивчення навчальної дисципліни "Кримінологія" студенти повинні:

- знати основні терміни і поняття кримінологічної науки, історію розвитку кримінолоогічних учень, основні статистичні показникизлочинності в Україні та світі, напрями та заходи запобігання злочинності;

- вміти самостійно аналізувати кримінологічний стан злочинності врегіоні, складати методичні засоби щодо проведення локальних кримінологічних досліджень, планувати заходи запобігання окремим проявам злочинності на окремому об'єкті, районі та у територіальному масштабі.